• webslider 01.jpg
  • webslider 02.jpg
  • webslider 03.jpg
  • webslider 04.jpg
  • webslider 05.jpg
  • webslider 06.jpg
  • webslider 07.jpg
  • webslider 08.jpg
  • webslider 09.jpg
  • webslider 10.jpg


Maar wat dan ... ?

20210916 101839 rond

als je in augustus naar een kennis in Pamplona belt en zij geeft aan dat Spanje momenteel in de Xe corona-golf zit.
Dat alle provinciale en gemeentelijke herbergen nog gesloten zijn en dat de particuliere herbergen en hostals hooguit voor 30 - 40% geopend zijn. Dat alle onderkomens en slaapplaatsen (tijdig) gereserveerd moeten worden en dat er nog behoorlijk wat  beperkingen zijn. Dan besluit je dat ook dit jaar het lopen in Spanje niet zo aantrekkelijk lijkt en maar vergeten moet worden. Volgend jaar hopelijk in de herkansing.

Na wat discussie over wat dan te doen, besloten we de "Walk of Wisdom" te lopen. Een tocht van ca 140 km rondom Nijmegen met start- en eindpunt in de Stevenskerk in Nijmegen. Bij ca 20 km per dag dus goed te doen in ongeveer een week.
ik noem deze tocht nu maar mijn "twaalf en een halve" tocht.
Dan blijven de hele getallen bewaard voor reizen naar Santiago

Van vorig jaar had ik nog een paar hotelovernachtingsbonnen. Voor de eerste (en laatste) overnachting kozen we voor Berg en Dal, Hotel Valmonte. 
Ironisch genoeg was het voor de tussenliggende overnachtingen wat moeilijker. De reden om niet in Spanje te lopen, was het feit dat je alles (ruim) tevoren moest reserveren. 
Voor deze week zijn we ca 2 1/2 dag bezig geweest om slaapplaatsen te reserveren via "vrienden op de fiets". Niet overal direct aan of langs de route. Veel gastadressen langs de route waren niet beschikbaar in deze periode (corona, of anderszins). 

Maar het is toch gelukt en dus met goede zin op pad.

 

En dan is er Corona ...

en veranderen er nogal wat zaken en plannen. 
Afstand houden, quarantaine, handen wassen tot ze stuk gaan, sluiting van diverse gelegenheden, "lock-down" (al of niet "intelligent") en ook reizen naar andere streken wordt uitermate moeilijk en onvoorspelbaar. En het ene land is strenger in de leer dan het andere.
Resultaat was dat, na een geannuleerde wintervakantie, ook de voor 2020 voorgenomen reis naar Spanje niet door ging. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Moet nu wel bezien wat het het volgend jaar gaat worden.

2021 is n.l. een "Heilig Jaar", dat wil zeggen dat de 25e juli op een zondag valt. Normaal gesproken zijn er tijdens een "Heilig Jaar" onwaarschijnlijk veel pelgrims onderweg naar Santiago en ik verwacht dat dat het volgend jaar niet anders zal zijn. Zeker niet omdat er dit jaar veel tochten niet zijn doorgegaan. De vraag is of je met die drukte wel onderweg wilt zijn. Ik heb daar nog geen antwoord op gevonden. Heb in elk geval nog even tijd om me daarop te beraden.
Tot zolang doe ik het maar met foto's en filmpjes van vorige tochten.

 

Het oorspronkelijke idee

De dertiende keer op weg naar Santiago de Compostela.
Wel een ongeluksgetal (naar men zegt), maar ik ben niet zo bijgelovig. Maar ja, wat of hoe dan?
Veel tochten heb ik inmiddels gelopen. Tochten met veel medepelgrims onderweg en tochten met weinig gelijk gestemde zielen.
Ik kan goed alleen lopen, maar ik vind het toch ook wel erg plezierig om onderweg andere mensen te ontmoeten.
Ook vind ik het altijd wel leuk om in Santiago aan te komen.

István wilde dit jaar (2020) in verband met een verbouwing met zijn gezin een tijdje in ons huis bivakkeren. Dit was dus een goede aanleiding om weer een langere periode onderweg te gaan. Mijn laatste idee is om enkele (kleinere) camino's te zoeken, die ik nog niet eerder heb gelopen (Baztan, Ebro vanaf de kust, Salvador en misschien kom ik nog wel andere varianten tegen). István komt medio april bij ons in huis en we willen uiteraard nog de verjaardagen van Neala en Imre vieren.
Vertrekdatum vastgesteld op dinsdag 5 mei met een gezamenlijke reis van Eindhoven naar Biarritz/ Bayonne.

Catharina wil de Camino del Norte lopen en gaat dus direct naar het westen langs de kust en ik zak dan af richting Pamplona (Camino de Baztan). Daarna op één of andere manier naar de monding van de Ebro en dan weer noordwaarts (Camino del Ebre) richting Logroño. Misschien nog herbergieren in el Burgo en wellicht dan de Camino del Salvador. Daarna, ik weet het nog niet; ik zie wel.