Tijdens mijn vorige tocht door Portugal in 2018 had ik kennis gemaakt met Lorenzo uit Madrid.
Pratend over andere camino's vertelde hij dat hij eerder onder meer de Camino de Madrid had gelopen. Niet zo'n lang traject vanaf Madrid naar Sahagún, ongeveer 300 - 350 km, mooie landschappen, goede bewegwijzering en voldoende overnachtingsmogelijkheden. Leek niet onaantrekkelijk.

In Sahagún vervolgens een stukje camino Francés (eventueel herbergieren in el Burgo Ranero, afhankelijk van het herstel van mijn hand).
In Ponferrada kun je 2 kanten op. De camino Francés blijven volgen, of afslaan naar de camino de Invierno (de winterroute). De laatste route had ik nog niet eerder gelopen en ja, je moet wat. Dus hiervoor maar gekozen.

Afgelopen jaar onderweg ook gebruik gemaakt van de website gronze voor routes en overnachtingen en dat is een website die mij goed bevalt.

Ook voor de routes dit jaar geldt dat, afhankelijk van website of gebruikte kaartjes, de opgegeven afstanden verschillen.
Voor de route door Spanje heb ik gebruik gemaakt van Google-Maps; voor de afzonderlijke trajecten de kaartjes van "gronze".

Zoals het er nu uitziet kom ik aan 30 loopdagen (zie voorgenomen route camino 2019), dus nog voldoende ruimte voor oponthoud of andere zaken.

 

 

In de praktijk komt het overigens altijd een beetje anders uit.
Wat me in elk geval elke keer opvalt (waar of wat ik ook loop), is dat het aantal geregistreerde kms via mijn route tracker "mytrack" altijd een paar km meer aangeeft dan bij anderen, of op andere apparaten, of volgens de gehanteerde routekaartjes.
Onderweg verklaarde iemand me het verschil als volgt. De afstanden op kaartjes worden hemelsbreed bepaald. 
Als je dus in berg~ of in heuvelachtig terrein loopt, zul je altijd meer kms maken die door de route tracker worden geregistreerd. Op zich vond ik die verklaring wel zeer plausibel. 
Toen ik echter een paar vrijwel vlakke etappes had gelopen, was mijn tracker nog steeds zeer ambitieus qua aangegeven kms. Kortom wie het weet, mag het zeggen.

Het resultaat van al dat lopen dit jaar was dat ik in totaal 44 dagen onderweg ben geweest, waarbij ik volgens mijn registratie 897 km heb gelopen. Hiervan waren 34 loopdagen met een gemiddeld gelopen afstand van 24,9 km per dag. 
Voor de weg tussen Madrid, Sahagún, Ponferrada en Santiago de Compostela heeft dit tot het volgende overzicht geleid (afgelegde route camino 2019).