zaterdag 25 mei 2019 = Vlijmen - Madrid

Na een dag huishouden en het huis aan kant maken voor vertrek, om een uur of 4 vertrokken naar Eindhoven.
Bij het huishouden kwam ik, kort voor mijn geplande vertrek, op zolder (opname stand zonnepanelen) waarbij ik zag dat de verwarmingsketel water lekte. Het lijkt wel dat als ik voor langere tijd vertrek, er sanitaire problemen zijn. Eerst nog wat water opgedweild en een emmer onder de lekkage gezet. Het kwam uit de ketel, dus het zou vanzelf ophouden als het waterpeil wat was gezakt. Morgen maar István bellen voor controle van de lekkage.
Bus, trein, bus gingen zeer voorspoedig. Geen hinder van aangekondigde wegwerkzaamheden. Ik was dus zéér tijdig op de luchthaven in Eindhoven, waar aangegeven stond dat het vliegtuig een kwartier later zou vertrekken. Kortom: zeeën van tijd.Toen het vliegtuig was geland, bleken ook Ger en Ritine Zimmerman in het vliegtuig uit Madrid te hebben gezeten. Zij kwamen net terug van hun Via de la Plata (Sevilla tot Cácares).
Al met al vertrok het vliegtuig pas ca 19.45 uur.
In Madrid met de metro (3x) naar de hostal bij de Puerto del Sol. Het was wel even zoeken. Er was wel een uithangbord (I ? Madrid Hostel), maar ik kon de ingang niet vinden.
Op het aangegeven telefoonnummer kreeg ik geen gehoor. Na navraag bij enkele lokale barbezoekers in de straat vond ik de ingang en ik was net voor 24.00 uur binnen in de hostal. Wel een beetje verreisd.
Na incheck weer naar buiten en een laat terras opgezocht bij de Puerto del Sol om nog wat te drinken en wat bij te komen van de dag. Het was buiten nog 28° C.
Het was erg druk in Madrid aan de vóóravond van de verkiezingen. De hostal is goed gevuld.

 

zondag 26 mei 2019 = dagje Madrid

Uitgebreid uitgeslapen (ca 09.00 uur), vervolgens ontbijt bij tia cebolla (uien vrouwtje/ tante), waar ik eerder (4 jaar geleden) ook ontbeet. Plezierig pleintje. Lorenzo gebeld en voor morgen (maandag) om 11.00 uur afgesproken voor het Teatro Español op het Plaza de Sta Ana. Lijkt me erg leuk.
Daarna op weg en op zoek naar de Santiago kerk, waar ik een stempel scoorde. Binnen waren ook een paar Portugese pelgrimas die de Camino Francés hadden gelopen en nu weer op weg naar huis waren. Bij de kerk ook een aanwijzing voor de route, maar na één aanwijzing verder niets meer aangetroffen in de buurt, dus van de week maar op eigen houtje de stad uit.Na de kerk eerst maar wat te eten gezocht op een terras in de schaduw op het Plaza Mayor. Komend weekend is de Champions League finale in Madrid (Liverpool – Manchester United), vandaar dat het ook al zo druk is in de stad met Engelsen. Daardoor zijn er ook heel veel opbouwactiviteiten op de grote pleinen van podia, tribunes, stands voor sponsoren en supporters, etc. Daardoor ook grote delen van het Plaza Mayor afgezet. Een terras in de schaduw is overigens nog wel te vinden.
Later op de dag geprobeerd Villar te bellen, maar die gaf geen sjoege. Morgen nogmaals proberen, anders eind juni/ begin juli of in september of nooit.
Cath gebeld; die had een super loopdag gehad en het erg naar haar zin.

 

maandag 27 mei 2019 = dagje Madrid

Na ontbijt, bij mijn inmiddels vaste adres: tia cebolla, op weg naar Plaza Sta Ana voor ontmoeting met Lorenzo. Geen steek veranderd. Hij had wat problemen met zijn gezondheid (nieren) en mocht zich niet te veel inspannen. Hij zou in april een camino hebben gelopen met zijn broer, maar dat werd hem door zijn dokter ontraden. Hij kan max. 1½ - 2½ uur per dag lopen.
Koffie gedronken en daarna richting pelgrimsbureau van Madrid. Dat blijkt echter op maandag gesloten, wegens te weinig vrijwilligers. Vervolgens (weer) naar de Santiagokerk, waar Lorenzo een stempel haalde. Had hij nog niet. Hij had wel zijn (uitgebreide) camino reizen dagboek bij zich en daarin was nog plaats.
Nagegaan hoe het eenvoudigst Madrid uit te lopen. Afgesproken dat we, zonder tegenbericht, elkaar morgen op de Plaza de Castilla zouden ontmoeten.
Hij zal dan een stukje met me mee lopen op de route tot aan waar de pijlen beginnen en dan weer teruggaan. Een aardige kerel, zonder poespas. Hasta mañana.Vervolgens in de middag nog een bezoekje aan de Catedral de Santa Maria la Real de la Almudena. Op zich een mooi interieur; niet zo bombastisch en behoorlijk licht.
Op het plattegrondje van Madrid zag ik dat er vlakbij een monumentaal viaduct zou zijn (viaducto de Segovia). Er maar een kijkje genomen. Was enorm, maar ik had iets meer antiek verwacht.
Daarna contact gezocht met het gemeentehuis van Tres Cantos. Mijn bestemming en slaapplaats voor morgen. Ik kon er terecht vanaf 15.00 uur.
Daarna nog geprobeerd Villar te bereiken, maar dat lukte niet. Nu te druk met de nasleep van de verkiezingen. Hoef dus ook niet op korte termijn naar Pamplona; wellicht eind juni/ begin juli aan het einde van mijn reis.
Een presentje voor haar verjaardag stuur ik maar per post. Ik had geen zin om daar mijn hele tocht mee rond te zeulen. Op het postkantoor wilde ik met mijn bankpas betalen, maar ik vond hem niet op de plek waar hij moest zijn en andere plekken zijn er niet voor een pelgrim onderweg. Dus kwijt! Stevig balen. Terugdenkend aan wat ik allemaal had gedaan, bedacht ik me dat de laatste keer dat ik de pas had gebruikt op het vliegveld van Madrid was bij het kopen van een kaartje voor het openbaar vervoer.
Eerst maar de pas laten blokkeren; dat was vrij snel gebeurd. Ze zouden meteen een nieuwe opsturen. Maar daar heb ik nu dus niets aan in Spanje. Nog geïnformeerd bij Renfe en Openbaar Transport in Madrid of er iets gevonden was, maar neen.
Gelukkig heb ik mijn creditcard nog; kost overigens wel geld om geld op te nemen via een automaat. Maar ja, moet je maar beter opletten!!
Vanavond niet zo laat naar bed, in elk geval vroeger dan de laatste dagen.

 

dinsdag 28 mei 2019 = Madrid - Tres Cantos
via Fuencarral
30 km – totaal 30 km

Ik had om 11.30 uur met Lorenzo afgesproken op de Plaza de Castilla. Ca 1½ uur door de stad lopen. Lorenzo had de weg aangegeven. Calle de San Bernardo/ Calle Bravo Murillo. Almaar rechtdoor tot aan de Plaza de Castilla.
Ik hoefde dus weer niet zo vroeg op. De afgelopen nacht was zeer, zeer rumoerig geweest. Tot wel 3-4 uur veel herrie op straat en heel erg benauwd. In de voornacht erg weinig geslapen; ben dus maar om iets vóór half negen opgestaan. Ontbijt op de bekende plek en om ca 09.45 uur echt op pad.
Heb er wel zin in, na een paar dagen in een drukke en volle stad.
Naar Plaza de Castilla ging uitstekend, inderdaad steeds rechtdoor. Wel veel verkeersgeluid, maar aanmerkelijk minder chaotisch dan in het centrum bij de Puerto del Sol. Iets voor half twaalf bij het Plaza de Castilla, waar Lorenzo ook net aankwam. Op het plein ontwaarde ik de eerste gele pijl van het jaar op een lantaarnpaal. Eerst maar koffie (met iets zoetigs voor Lorenzo).Vervolgens onderweg. Eerst langs de nieuwe skyline van Madrid (KPMG/ Cepsa/ Telecombedrijf) naar het "Ziekenhuis La Paz"- kwartier. Vanaf daar eigenlijk door de groene buitenwijken van Madrid richting Fuencarral.
Daar samen wat gegeten en nadien liep Lorenzo nog een stukje mee en bij een splitsing scheidden onze wegen zich. Hij ging weer terug, anders zou het teveel worden.
“Een vriend is iemand die een stukje met je mee loopt”. Een fijne kerel zonder opsmuk of poespas.
Door een heuvelachtig landschap met verspreide struikengroei richting Tres Cantos. Een volledig nieuwbouw plaatsje, enigszins steriel en ontworpen aandoend en vrij uitgestrekt.
Ik slaap in de kelder van het gemeentehuis. Goede douche (warm), een enkel stapelbed en een paar matrassen op de grond, maar verder vrij barbaars. Om 21.00 uur gaat het gemeentehuis op slot en kan ik er niet meer in. Moet dus wel zorgen dat ik tijdig heb gegeten en binnen ben. Morgenochtend moet ik om 06.00 uur het pand hebben verlaten. Dat is dus best wel vroeg. Van de bewaking hoorde ik dat er om 6 uur vlak om de hoek wel een churro bar is geopend, waar je kunt ontbijten. Ik had trouwens voor het ontbijt en de verdere dag morgen ook al iets ingeslagen bij een supermarkt.
Kortom het ziet er niet verkeerd uit. En als je vroeg vertrekt, ben je ook niet te laat bij de volgende slaapplaats. Daarvoor heb ik vooraf gebeld om te zien of de mensen thuis waren. Lijkt een mooie plek te zijn. Pelgrimopvang door pelgrims. Ben benieuwd.

 

woensdag 29 mei 2019 = Tres Cantos - Manzanares el Real
via Colmenar Viejo
29 km – totaal 59 km

Na een laatste, zeer luidruchtige, nacht met veel herrie en dus weinig slaap, had ik het idee dat ik afgelopen nacht beter zou slapen. Maar nee dus. Ik was wel tot een uur of 2-3 wakker in mijn beveiligde en zeer rustige onderkomen in het gemeentehuis. Waarschijnlijk door de warmte.
Om 5 uur stond ik weer op. Om 6 uur moest ik het gemeentehuis hebben verlaten en ik heb normaal gesproken wel enige tijd nodig in de ochtend om wakker te worden, me te wassen en te scheren en op mijn gemak een beetje in de wereld terecht te komen. Wat sap en yoghurt en fruit met wat kaak genuttigd en dan klaar voor de dag.
Om 6 uur was het buiten nog niet licht, maar wel behoorlijk fris. Vlak om de hoek bij het gemeentehuis was een churraria die al om 6 uur geopend was en waar ik dus koffie kon drinken. Het was er al behoorlijk druk met vroege werkers.
Om 7 uur vertrokken richting Colmenar Viejo, ca 2½ uur. Een prachtig landschap, maar wel heel veel hoogte meters. Constant heuveltje op en heuveltje af. Nog geen hoge bergen, maar toch! Wel een schitterend gebied; stenig, rotsig, olijven. Het laatste stuk naar Colmenar Viejo ging stevig omhoog en ik was dan ook doornat toen ik in het plaatsje aankwam. Ik had mijn donsjack nog aan en dat ademt niet echt. Moest dus ook eerst wat drogen.Het tweede stuk naar Manzanares el Real is zo mogelijk nog rotsiger. Je moet echt uitkijken waar je je voeten zet om niet weg te glijden. Als het nat is, kun je hier onderweg je lol wel op en moet je voorzichtig zijn. Ik moet wel aan Cath denken op dit soort paden.
Tussen Colmenar Viejo en Manzanares el Real (ca 13 km) is niets te krijgen. Twee keer gerust met water en kaakjes. Het was niet extreem warm (ca 25° C), maar er was evenmin enige beschutting.
Ik had afgesproken dat ik contact zou opnemen als ik in Manzanares aankwam. Eerst maar wat gerust en gedronken bij een bar/ restaurant aan het begin van het plaatsje.
Ray kwam me ophalen bij de rotonde vlakbij waar ik zat voor verbijf in “la Encomienda”.
Een pelgrims cabana van Ray en Rosa (pelgrims) met 2 stapelbedden, een los bed, keukentje en goede douche. Warm eten en ontbijten kan ik bij Ray y Rosa en dat doe ik ook.
De cabana heeft uitzicht op de Embalse de Santillana. Kortom een schitterende plek. Ik zal vannacht vast beter slapen. Morgenochtend na ontbijt om 07.45 uur brengt Ray me weer terug naar de rotonde en gaat daarna weer aan zijn werk.
Ik kan vandaar weer verder mijn weg vervolgen naar Cercedilla, net voor de eerste echte bergen, 700 en 900 meter.