vrijdag 23-05-2014 = Vlijmen - Valencia

Ca 08.00 uur vertrokken. István kwam me ophalen op weg naar zijn werk in Eindhoven. Ik had de verbouw van het vliegveld nog niet eerder gezien (even bij wegbrengen van Truus afgelopen woensdag). Is op zich wel mooi (ruim) geworden, zowel binnen als buiten. Voorspoedige vlucht en vrij snel aansluitend per trein van Alicante naar Valencia. Kwam langs verschillende plaatsen die ik ook tijdens de Camino de Sureste had bezocht (Elda - Sax - Villena). Daarna boog het spoor af. Na een treinreis van ca 2 uur in Valencia.
Op het station geïnformeerd naar de terugbetaling van de tarjeta dorada van vorig jaar. In Santiago werkte het registratiesysteem niet, zodat ik de volle reis betaalde, zonder de seniorenkorting die in Spanje geldt. Ik had destijds een klachtformulier ingeleverd en in maart had ik een brief teruggekregen met duizend maal excuus. Ze zouden een en ander in orde maken/ opsturen naar het hoofdkantoor en dan zou alles goed komen. Nooit meer gedacht; zie wel hoe het afloopt. Ook niet zo'n groot ding.
Vervolgens naar de Amigos de Santiago de Valencia. Bij de Asociación was het vrij druk (slechts op vrijdagmiddag een paar uur open), maar mij werd niet goed duidelijk of deze pelgrims in spé nu allemaal de Camino de Levante gingen lopen. Een Valenciaanse credencial gescoord en na de nodige raadgevingen en bemoedigende woorden naar de hostal. Vooral werd aangegeven de eerste dag naar Algemesí het eerste stuk toch vooral maar niet te lopen. Veel buitenwijk/ voorsteden en industrieterreinen. Niet echt mooi om te lopen en om te beginnen. Meeste lopers nemen een gedeelte de bus.

Zo te zien een gezellige stad met veel gebouwen in oude glorie.
De hostal is een eenvoudige kamer met 6 bedden, waarvan 3 bezet. Medebewoners heb ik echter nooit gezien.
Momenteel (19.30 uur) mijn eerste terras op de plaza del Ayuntamiento met werkende fontein. Zal zien of ik straks nog wat te eten kan krijgen. Zal wel lukken. Is momenteel een zeer aangename temperatuur met een koel briesje. Morgen een toeristendagje.
Jacqueline stuurde me nog een sms’je met goede reiswensen. Meteen maar beantwoord.

 

zaterdag 24-05-2014 = rondje Valencia

Vandaag een stadsdagje.
Gisteravond was het nog vrij lang rumoerig op straat. Veel muziek en feestende mensen. Het was niet echt storend, maar ik viel toch niet zo snel in slaap als ik had gedacht.
Niet te laat op en op zoek naar ontbijt. Rond 8 uur viel dat nog niet mee in het centrum van Valencia. Er was nog niet veel te beleven qua ontbijt. Wel veel schoonmaak- en spuitgasten. Kennelijk komt de dag pas later op gang op de zaterdag. Uitgeweken naar het station. Uitgebreid ontbeten en het station bewonderd. Prachtig station, zeer de moeite waard. Eigenlijk zie je ze zo niet meer in NL. Prachtige wachtruimte, houten loketten en panelen. schitterende plafonds. En alles goed onderhouden.
Daarna richting catedral. Valencia is een mooie stad;  fraaie gebouwen en pleinen/ pleintjes. In de ochtend was het nog zonnig en weinig wind (20-25°C).
In een van de straatjes kwam ik langs een borduurster die voor haar winkeltje aan het werk was. Ik vond het wel grappig om te zien en toonde belangstelling. Zij bood me een kaart met Valencia erop aan, die ze net had gemaakt (ze wilde er niets voor hebben). Ik zei haar dat ik later/ vanmiddag zou terugkomen.
In het centrum zijn veel bezienswaardigheden op loopafstand. Catedral (stempel gehaald), Zijdebeurs (Lorna de la Seda), Centrale Markt (Mercado Central), mooie kerken en gebouwen (vind ik zelfs). Alles zeer compact en overzichtelijk en veel Moorse invloeden. Uitgebreid koffie op een terras in de schaduw bij de catedral en daarna terug op zoek naar de borduurster in één van de straatjes. Ik had bedacht dat de namen van Neala en Isis op een kaart te laten borduren.

De Mercado Central is meer dan een bezoek waard. De groenten-/ fruit-/ vlees-/ vismarkt is zeer bijzonder. Ik geloof niet dat er iets is op gebied van groenten, fruit, vlees of vis dat je er niet kunt krijgen/ kopen. Daarnaast is het ook nog een fraai gebouw.
In de middag naar de ciudad de las artes y ciencias, met de brug van Santiago Calatrava, de stadsarchitect. Een zeer futuristisch stadsdeel, maar om er te wonen, mooaaah. Een beetje steriel. In de namiddag terug door het parque del turia. Een park dat een groot deel van het centrum van Valencia omsluit. Het ging bewolken en waaien. De temperatuur bleef nog wel aangenaam.
Al met al een welbestede dag; morgen echt op pad.

 

zondag 25-05-2014 = Valencia – Algemesí
43 km = totaal 43 km

Om ca 07.30 uur vertrokken van het station noord na een ontbijtje. Het was zondag, dus er was nog geen brood, dus ook geen toost.
Toen ik om ca 06.45 uur de hostal verliet, kwamen nog een drietal jongeren binnen na een doorwaakte nacht. Gisteravond was het nog steeds muziekfeest in Valencia. Verschillende groepen dansers en muzikanten trokken door de straten en pleinen in het centrum. Ik heb niet alles meegemaakt, maar om ca 01.00 uur was het nog zeer onrustig.
Het was zeer goed loopweer, een graad of 17 en weinig wind. De stad uit was goed aangegeven, maar er zijn wel erg veel buitenwijken en voorsteden. Na een uur of 3 door buitenwijken en industriegebied kwam ik in Silla. Tijd voor pauze en koffie.
In de dorpen/ gebieden waar ik door kwam, werd er druk gestemd. Het leefde hier wel, de Europese verkiezingen. In elk geval was er veel volk op de been.
Na Silla richting Almussafes. Je passeert dan la Albufera, een drassig gebied waar rijt wordt verbouwd en veel (water)vogels bivakkeren. Almussafes (als dorp) viel tegen. Ik had meer centrum verwacht. Op het plaza mayor was niet veel te doen. Eigenlijk een beetje de weg verloren. Weer een stukje terug naar een ander pleintje, waar wel veel volk zat. Tijd voor een broodje en wat te drinken. Daarna het laatste stuk. Het ging een beetje waaien en werd dreigender in de lucht. De weg was wel fraai en goed te lopen. Een lang kronkelend stuk langs sinaasappel plantages en via paden omheind met bamboestruiken. Het werd allengs dreigender en ca 1 1/2 km voor Algemesí begon het te regenen. Ik was net in de buurt van een viaduct (rondweg). De rugzak in de regenhoes en de poncho omgedaan. Wilde net weer verder gaan toen er een camper stopte met de vraag of ik het laatste stukje mee wilde rijden. Wilde ik wel.

Het politiebureau op het plaza mayor zou zijn verlaten en er was een nieuw aan de rand van de stad. Daarheen gebracht. Achteraf bleek dat je toch op het plaza mayor in het gemeentehuis de sleutel van de herberg kon krijgen. Dan maar weer terug de stad in.
Aardige mensen, zeer behulpzaam, maar het kostte wel extra tijd zo aan het einde van een lange dag.
Bij het politiebureau/ gemeentehuis de sleutel gehaald. Dit duurde (inclusief de registratie) wel even en daarna naar de herberg. Een fraai onderkomen van en tegenover het convent van de plaatselijke kerk. Goede bedden (los en stapel) en een goede douche. Er was nog een pelgrim (Carlos) onderweg, die in de herberg bivakkeerde. Ik zie hem waarschijnlijk later wel nader.
Daarna even het stadje in voor een biertje en een pijpje. Het miezerde nog wat, was wat somber en winderig. In een bar trof ik enkele Spanjolen, die zeer geïnteresseerd waren in mijn Santiago reis. Er waren er in elk geval 2, die deel uitmaakten van een dansgroep Andalucianas uit Sevilla die ook naar Rocío gingen (15 juni) met Pinksteren voor de bedevaart en de muziek/ dans. Ze waren zeer enthousiast, maar wellicht kwam dat ook omdat ze al enige tijd in de bar verbleven. Dit samenzijn kostte me echter meer tijd en drank dan ik had voorzien. Het was overigens nog niet zo heel laat.
Daarna terug naar de herberg voor een douche en wat rust. Vervolgens op weg naar een restaurant voor het avondmaal. Het werd een Italiaan (spaghetti bolognese), want dat was het enige restaurant (+ 1 Chinees) dat open was. Op zondag is alles gesloten. Was trouwens een uitstekend maal. Op de terugweg naar de herberg regende het nog steeds.
Morgen een minder lange afstand naar Xátiva.

 

maandag 26-05-2014 = Algemesí – Xátiva
32 km = totaal 75 km

Achteraf een pittige dag. Toen ik om ca 06.15 uur opstond, was Carlos al vertrokken. Kennelijk een vroege loper. Na ontbijt ergens in Algemesí om ca 07.45 uur op weg. Vrij snel na het plaatsje begonnen de sinaasappelvelden. En dat zou ongeveer de rest van de dag duren. Na een uurtje de eerste koffie in Alzira; achteraf een leuk plaatsje. Niet zo groot, maar wel gezellig druk en dat al zo vroeg in de ochtend. Daarna weer sinaasappels.
Allemaal vrij grote plantages, maar ook alleen maar met asfalt wegen ertussen voor het transport van de oogst. Hier en daar slechts een stukje met een grind/- keien weggetje. De temperatuur liep weer op naar een graad of 30 en tussen de velden was niet zo erg veel beschutting. In Pobla Llarga weer tijd voor drinken en in Manuel tijd voor lunch. Weinig te doen, maar wel een plaatsje in de schaduw op het plein.

Het laatste stuk naar Xátiva was warm en pittig. Over een spoorbrug komend, zie je het plaatsje schuin voor je liggen (ca 3-5 km). Vervolgens wordt je om een grote berg (Pueg) heengeleid naar het plaatsje. Duurde toch nog vrij lang.
Xátiva is een grotere plaats en wellicht ergens gezellig, maar dat heb ik vandaag niet gevonden. Veel druk verkeer en herrie en niet direct een centrum; in elk geval niet aan de kant waar ik was. De herberg (el Palau) was een particuliere en de enige. De beheerster niet echt een aardig type voor pelgrims. Ze verhuurde liever duurdere kamers met bad en andere zaken. Kortom, volstrekt ongezellig en wat mij betreft geen aanrader.

 

dinsdag 27-05-2014 =  Xátiva – Moixent
27 km = totaal 102 km

Er was nog niet veel open, toen ik om 07.15 uur Moixent verliet. Had bedacht dat ik in Canals, ongeveer 7 km verder, wel wilde ontbijten. Redelijk snel het stadje uit. De markt werd opgebouwd, maar verder was er nog niet veel vertier. Een paar buiten wijken door en vrij snel kwam ik bij een dorpje. Dacht in eerste instantie aan Canals, maar dat was nog te vroeg. Het was Ayacor, met een vrij grote Jacobus kerk. Toch maar in een barretje op het plein een ontbijt genuttigd. Vervolgens in Canals, half uurtje later, toch ook nog maar een pauze ingelast. Het volgende dorp (Vallada) ligt ongeveer 13 km verder.
Op zich goed weer, beetje benauwd, maar niet echt heel warm. Meer voor een natte rug. Het landschap was duidelijk afwisselende san gisteren. Je loopt een beetje op hoogte door een dal. Het ging wel licht omhoog, maar er waren vergezichten, zij het nog een beetje heiig.

Na 2 1/2 uur in Vallada. Zag onderweg nog twee lopers (F man/ D vrouw). In Vallada uitgebreid gezeten, gedronken en gegeten. Door de hoge luchtvochtigheid transpireerde ik (on)behoorlijk en moest ik stevig bijtanken; temp ca 25-30 graden.
Laatste stukje naar Moixent ging voorspoedig en eigenlijk eerder dan verwacht, kwam ik er aan (14.30). Bij het plaatselijk politiebureau trof ik ook weer de F/D pelgrims aan. Politiebureau gesloten; men was op ronde. Ben eerst maar wat gaan drinken. Na terugkeer was het bureau nog/ weer gesloten en de andere pelgrims waren verdwenen.
Na een tijdje bij het politiebureau te hebben gewacht, toch maar weer een keer gebeld. Agent was op ronde, maar met 5-10 minuten zou hij er zijn. En inderdaad hij was er; een zeer vriendelijke man. In het kader van de bezuinigingen was hij thans de enige agent in het dorp en moest dus een beetje schipperen met zijn tijd. Maar de georganiseerde criminaliteit scheen nog niet te zijn binnengedrongen in Moixent, dus hij vond het wel goed.
De herberg is beperkt, maar met warm water. Nadat ik mijn kleren had gewassen en wat op bed had gelegen, bleek het te regenen. Mijn wasgoed was natter dan op het moment dat ik het te drogen hing. Weersverwachting voor morgen idem.
En verder in Moixent heb ik niet veel te doen gevonden; evenmin gezocht, want het regende. Gegeten iets verderop vanaf de herberg langs de weg bij een truckers restaurant.