maandag 07-05-2012 = Vlijmen - Alicante

Afscheid van Truuk; het is maar voor een paar weken. Eerst nog een foto gemaakt in Eindhoven voor Neala (opa gaat op stap)
Zeer voorspoedige reis gehad. Vliegtuig kwam ca 1/2 uur eerder aan dan verwacht.
1e indruk van Alicante bij het vliegveld was droog en dor. Het was zonnig en behoorlijk warm ten opzichte van Brabant.
Met de bus naar de stad/ het centrum. Eerst maar een terrasje genomen aan het strand/ Esplanada España. Was niet extreem druk.
Hostal was dichtbij; rugzak weggebracht en even op bed gelegen. Redelijke hostal; geen 5 sterren, maar comfortabel en ruim voldoende.Wat door de stad gelopen. Acheraf zit ik vlak bij het beginpunt van de Camino del Sureste bij de Basilico de Santa Maria. Ze hadden geen credentials (morgen eerst maar ééntje halen bij de amigos de santiago), maar wel stempels.
Vervolgens de stad in om wat te eten en dan maar niet zo laat naar bed; toch wat verreisd.

 

dinsdag 8-5-2012 = dagje Alicante

Op het gemak opgestaan en ontbeten in de hostal. Dat kan pas vanaf 8 uur, dus morgen zoek ik wel iets anders in de stad na ongeveer een uurtje lopen. Ik hoop morgen wel redelijk tijdig op pad te kunnen gaan.
Eerst maar op zoek naar de Amigos de Santiago; moest ergens in de buurt van el Corte Inglès zijn (daar waren er overigens 2 van in Alicante). Na enig zoek~/ en vraagwerk vond ik het kantoortje. Er was echter niemand en pas vanaf 5 uur vanmiddag zou het weer geopend zijn.
Via enkele pleinen en terrassen op weg naar het Castillo de Sta Barbara. Het kasteel ligt op een hoogte en is via een tunnel en een lift bereikbaar. Aan het begin van de tunnel is een kaartjes automaat. De man keek me aan en zei me dat ik door kon lopen. De tunnel door naar de lift. Degene die de lift bediende vroeg me (uiteraard) naar m'n kaartje. Ik vertelde hem dat ik van de man bij de kaartautomaat mocht doorlopen.
Zijn (voor mij onverwachte) reactie was: "Ahhh, Pensionista!". Mijn eerste ervaring met de feitelijke voordelen van de 3e leeftijd, en dat terwijl ik nog jarig moest worden. Was wel boeiend.Een dag rondhangen in de stad is toch wel vermoeiend, zeker als het behoorlijk aan de temperatuur is. Morgen op weg. Heb er zin in.
In de namiddag weer terug naar de amigos del camino de santiago del sureste. Me er uitgebreid laten informeren omtrent de route en de "ontberingen" onderweg. Dit laatste kwam vooral omdat degene die me te woord stond nogal lang van stof was en vond dat hij me uitgebreid over z'n eigen reizen moest vertellen, terwijl ik toch alleen maar voor een credencial en een stempeltje kwam. Kennelijk hebben al dit soort mensen een "lichte" tic, maar wel aardig.
Daarna nog naar de basiliek om daar een stempeltje bij de pastoor te halen. De pastoor was geen loper, maar wel erg geïnteresseerd in de route en de overnachtingen onderweg.

 

woensdag 9-5-2012 = Alicante - Novelda
33 km - totaal 33 km

Eigenlijk te laat op pad gegaan. Eerst stevig ontbeten in de hostal. Vertrok pas om 08.30 uur.
De stad door was het al aardig warm geworden. Veel mensen op weg naar hun werk? Zo te zien hier weinig crisis, behoudens enkele bedelaars.
De eerste 5 km door de stad kostte ca 1 uur. Bij het kerkhof, aan de rand van de stad, waren de eerste pijlen te zien.
Vanuit de lucht had ik al een indruk van de omgeving gekregen. Droog, dor, rotsachtig en berg~/ en heuvelachtig.
Tot aan Orito, het eerste dorp waar ik langs zou komen, was het ca 20-25 km.Over de tocht kan ik kort zijn. Erg mooi, maar zeer, zeer zwaar (klimmen/ dalen), rotsig/ ongelijk en toch ook zeer, zeer warm. Liep op tot ca 42 graden C.
Ik was pas 5 1/2 uur later in Orito en al min of meer uitgeput. Daarna nog 2 x 4 km dalend via rotspaden.
Was pas om ongeveer half zes aan het begin van Novelda.
Vervolgens een speurtocht door de stad. Hier en daar gevraagd en uiteindelijk trof ik een man (ex-pelgrim) die me naar het herbergadres bracht (toch ook wel weer erg aardig en behulpzaam).

De herberg was gesloten en ik belde de contactpersoon (Paco), die na een kwartiertje kwam.
Er bleek een nieuw onderkomen voor pelgrims te zijn in Novelda, verderop in de stad (wel op loopafstand). Een appartementengebouw waar de amigos de santiago een verdieping hadden gehuurd. Zeer, zeer netjes en goed verzorgd. Ik was de enige en er waren nog niet veel pelgrims geweest dit jaar.
Paco was een vriendelijke man, maar hij had een uur nodig om me uitgebreid te vertellen over de verdere mogelijkheden
Hij was één van de schrijvers van het boek over de Camino del Sureste en hij bood me een exemplaar aan. Wel een zeer mooi en uitgebreid boekwerk, maar wel weer een kilo extra.
Daarna gedoucht en wat gerust. Vanwege de vermoeidheid had ik niet veel trek, maar toch nog wat de stad in om iets te eten. Was pas erg laat (ca 23 uur) dat ik kon gaan slapen.
Zie morgen wel verder. Ik ga niet naar Villena, maar naar Sax op advies van Paco. Een goed hotel voor een pelgrimsprijs. Ben benieuwd.

 

donderdag 10-05-2012 = Novelda - Sax
22 km - totaal 55 km

Redelijk gemakkelijk de stad uit. Eerst nog wat ontbeten en toen ca 0900 uur op pad. Was ogenschijnlijk niet zo'n lange of zware etappe.
Mooie omgeving langs een riviertje (was wel vrijwel zonder water). Wat het wel lastig maakte, was dat er niet zoveel route aanwijzingen waren (eigenlijk geen) en er nogal wat splitsingen voorkwamen. Er werden ook wel alternatieven aangegeven, maar het was niet duidelijk (mij althans niet) waarheen die leidden. Tot aan Elda ook niet veel waarop je je kon oriënteren, anders dan de stand van de zon.
Het duurde toch nog vrij lang voordat ik in Elda aankwam. Overigens wel volledig aan de andere kant als waar ik er weer uit moest. Heel veel nieuwbouw (vinex-achtig). Ik was dan ook zeer verheugd toen ik eindelijk ergens een terras zag waar ik kon eten en drinken.Heb ook uitgebreid van de horecaanse faciliteiten gebruik gemaakt. Ik was wat warm/ zweterig en leek reeds wat vermoeid. Waarschijnlijk toch op een of andere manier wat kou gevat, of gewoon een griep-tic.
Verder naar Sax door het stadje viel niet mee (erg warm); nauwelijks pijlen te vinden en weinig mensen om de weg te vragen. Wilde eigenlijk maar met een bus verder, maar die was er niet. Na een zeer lange rust in een bushokje (in de schaduw) toch maar weer de rugzak omgehangen. Het was eigenlijk maar 8 km verder. Onderweg richting gevraagd (een paar keer tevergeefs) en tenslotte kwam ik weer iemand tegen die ook naar Santiago was gelopen en me verder hielp.
Pasqual was erg behulpzaam; normaal zou je een straatje omlopen bij deze kerel, woeste baard, beetje verlopen type, maar erg aardig. Samen wat gedronken en vervolgens weer op weg.
Ik moest eerst nog wel een bergje over in de hitte. Eenmaal boven kon je Sax al zien liggen in de verte, nog een km of 6 verder.
De "herberg"was een 4-5 sterren hotel (fuente el cura). Eigenaar was ook een pelgrim en reeds enkele malen naar Santiago gelopen en vond het leuk op de manier pelgrims te verwennen.

 

vrijdag 11-05-2012 = Sax - Villena
14 km - totaal 69 km

Vanuit Sax naar Colonia de Santa Eulalia ging voorspoedig. Had gedacht/ gehoopt dat daar iets zou zijn als een barretje of iets; Het was echter een verlaten dorp, waar vroeger landarbeiders woonden. Was destijds kennelijk een regionaal centrum met kerk, bioscoop, restaurants en bars. Nu echter volledig verlaten. Er was wel een jongen gras aan het maaien en die vertelde me dat er een km of 7 naar de grote weg wel een mogelijkheid was om iets te drinken. In zo'n omweg had ik niet zoveel zin en heb toen mezelf maar onder een boom in de schaduw geparkeerd. Wat gegeten en een uurtje siësta gehouden.Daarna weer op het gemak verder, waarbij het allengs warmer werd.
Niet te laat in Villena. Ik had een adres gekregen van een hotelletje. Er was bij Villena wel een herberg, maar die lag ca 4 km van de weg af en er zouden weinig of geen voorzieningen zijn. Bovendien had ik besloten de volgende dag maar een stukje per trein/ bus of taxi te gaan, gelet op de huidige fysieke gesteldheid.
Kamer viel tegen. Was zeer warm en benauwd. Ben inmiddels behoorlijk snotterig en daardoor ook wat minder gemotiveerd. Ga morgen maar een stuk zonder te lopen.